Bij de lancering van de ANK ging ook een app-challenge van start: ontwerp een nieuwe toepassing voor de bergen aan open data in de ANK. Inmiddels druppelen de ideeën binnen. Hieronder enkele tips en een mooi voorbeeld (Boer&Bunder).

Om met het voorbeeld te beginnen: Boer&Bunder brengt het agrarisch kapitaal in beeld voor boeren en burgers. De applicatie visualiseert open data van alle 1,9 miljoen hectare landbouwgrond in Nederland, op perceelsniveau. Boeren kunnen een account aanmaken en zelf aangeven welke percelen ze gebruiken, en hoe ze dat doen: gewasrotatie en -opbrengst, grondsoort, natuurbeheer, hoogteligging, alles met 1 klik beschikbaar. Zo kan een ondernemer bijvoorbeeld zelf lokale voorkeuren en trends meten, feedback krijgen op ideeën, relaties met klanten opbouwen en de logistiek van zijn bedrijf lokaal en efficiënt organiseren.

 

Tips voor nieuwe ideeën

Welke ideeën tot nu toe zijn ingediend voor de app-challenge gaan we natuurlijk nog niet verklappen. Want tot 13 december kun je nog ideeën indienen! We hebben wel een paar tips om de creativiteit te prikkelen en je op weg te helpen:

- Kijk ook eens rond in het buitenland. Ken je voorbeelden van apps die een Nederlandse vertaling zouden kunnen gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan treeconomics.co.uk.

- Je kunt ook aanvullend andere databronnen gebruiken. Bijvoorbeeld historische kaarten, om de geschiedenis van natuurlijk kapitaal in beeld te brengen. Of misschien weet je een mooie combinatie met de databank van de klimaatmonitor?

- Data van de ANK kun je hier vinden.  

- Volg onze blog www.hackingforsustainability.nl en twitter @susthacking voor datablogs en het laatste nieuws.