Nieuwsbrief Atlas Natuurlijk Kapitaal

Nummer 20, augustus 2018

De Atlas Natuurlijk Kapitaal is dé nationale verzamelplaats van digitale kaarten over de natuurlijke rijkdommen van Nederland. U vindt er ook actuele informatie en inspirerende ideeën over hoe u ons natuurlijk kapitaal duurzaam kunt gebruiken. Stip op de horizon: waardering van ecosysteemdiensten. Hier vindt u een selectie van de nieuwsberichten die we afgelopen maanden hebben uitgebracht.

Met waarden van groen en blauw om de tekentafel

Hoe overtuig je stedenbouwkundigen en beleidsmakers ervan dat er bij stedelijke ontwikkeling meer aandacht moet komen voor groen en blauw? Dit kan door de maatschappelijke baten van dit natuurlijk kapitaal te presenteren in de te ontwikkelen ruimte. Het Natuurlijk Kapitaal model maakt dit mogelijk.

Atlas-kaarten geven inzicht bij Stadsvisie Ede

De op komst zijnde Omgevingswet verplicht elke gemeente in Nederland een Omgevingsvisie op te stellen. De gemeente Ede wilde geen papieren rapport met mooie plannen, maar een online product. Dit resulteerde in de online Stadsvisie Ede, waarin Atlas-kaarten zijn gebruikt om meer inzicht te geven in de regionale situatie. Projectleider Dave Alberts vertelt over de samenwerking met de Atlas.

Zomer: pas op voor hittestress!

De zomer is pas net officieel begonnen, maar de zomerse temperaturen zijn al bijna twee maanden in het land. De maand mei had de hoogste gemiddelde maandtemperatuur gemeten sinds 1901. En we ervoeren al bijna de eerste hittegolf van het jaar. Met deze warmte ligt ook een gevaar voor de gezondheid op de loer: hittestress.

Zeewier maakt welkome comeback

Al 10.000 jaar geleden aten bewoners van arme kustgebieden zeewier. De zeegroente maakt in ons land nu een comeback als groente van de toekomst. Met duurzame zeewierteelt kan volgens deskundigen de groeiende wereldbevolking (in 2050 ongeveer negen miljard mensen) van voldoende voedsel worden voorzien met maar twee procent van het totale zeeoppervlak.

Dutch dying desert

Hoe verloopt de ontwikkeling van de vegetatie in de Loonse en Drunense duinen? Onderzoeksresultaten van vierdejaars studenten van Avans hogeschool vormen de basis voor de nieuwe gedetailleerde kaart in de Atlas over dit Nationaal park. Met deze basiskaart kun je elk jaar de successie van de vegetatie volgen.

Biodiversiteit neemt wereldwijd af

Wetenschappers waarschuwen dat de biodiversiteit wereldwijd gevaarlijk afneemt. Dit is niet alleen slecht voor natuur en ecosysteemdiensten, maar ook voor het welzijn van de mens. Een afname van de biodiversiteit tast de economie, het levensonderhoud van mensen en de voedselzekerheid aan. Is er ook een lichtpuntje? We hebben de kennis om het tij te keren, maar dan moeten we nu aan de slag.

Volg ons op:

 

Als u de nieuwsbrief per e-mail wilt ontvangen kunt u zich opgeven via het aanmeldformulier.

Foto's: Pixabay, Stadsvisie Ede, Rijksoverheid beeldbank, zeesla Sytske Dijksen, Avans hogeschool studenten, Liesbet Dirven