Nummer 12, oktober 2016 

De Atlas Natuurlijk Kapitaal is dé nationale verzamelplaats van digitale kaarten over de natuurlijke rijkdommen van Nederland. U vindt er ook actuele informatie en inspirerende ideeën over hoe u ons natuurlijk kapitaal duurzaam kunt gebruiken. Stip op de horizon: waardering van ecosysteemdiensten.

"Let 's bring Paris home"

‘Parijs' verplicht ook Nederland om alles te doen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. Hoe staan we ervoor, en wat kunnen we nog meer doen? U kunt zich nog aanmelden voor de plenaire gedeelten van de Nationale Klimaattop op 26 oktober. Op deze dag wordt ook de Nationale Energieatlas gelanceerd!

ANK kennisbron voor circulaire economie

Duurzaam en innovatief benutten van natuurlijk kapitaal is de basis voor het ontwikkelen van een circulaire economie. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu verscheen onlangs het rapport ‘Natuurlijk Kapitaal en circulaire economie', dat hierover gaat.

Gebruikerspanel ANK

Uit de ANKquete bleek niet alleen de behoefte aan een digitaal samenwerkingsplatform, maar ook aan een ‘live' gebruikerspanel. De eerste bijeenkomst van dit gebruikerspanel is op vrijdag 4 november. U kunt u nog aanmelden!

Duurzaamheid, voedsel en landschappen
Deze maand is er veel aandacht voor duurzaamheid, met velerlei activiteiten onder meer op de Dag van de Duurzaamheid, de wereldvoedseldag en in de Week van het Landschap.

 

Natuurlijk kapitaal gaat circulair

Op 14 september lanceerde Staatssecretaris Dijksma het programma 'Circulaire Economie: Nederland circulair in 2050'. Wat is hierin de rol van natuurlijk kapitaal?

Atlas op de Dag van de Openbare Ruimte

Werkelijk álles was aanwezig in de Jaarbeurs. Tussen klimtoestellen, gekleurd gras en drones stond ook de Atlas. En we hebben heel wat mensen gesproken.

Circulaire landbouw Sint Anthonis - Boxmeer
In de gemeenten Sint Anthonis en Boxmeer groeit een intensieve samenwerking van boeren en andere partijen die extra gaan investeren in bodemkwaliteit. De partners gaan op regionale schaal de stofkringlopen sluiten, zodat het natuurlijk kapitaal van het gebied toeneemt.

Verslag EU ES conferentie Antwerpen

Van 19-23 september was het ANK-team aanwezig op de conferentie European Ecosystem Services in Antwerpen. Met als thema: 'Helping nature to help us' ging de conferentie met lezingen, workshops en excursies in op de rol die ecosysteemdiensten kunnen spelen in ons welzijn en in de bescherming van de natuur.

4e Rapport MAES verschenen

Tijdens de Conferentie Duurzame steden in mei van dit jaar werd het vierde Europese MAES-rapport gepresenteerd. Het rapport geeft leidraden en voorbeelden hoe theoretische concepten voor ecosysteemdiensten in de stad concreet te maken zijn. Het is nu digitaal beschikbaar.

Volg ons op:

 

 

Als u de nieuwsbrief per e-mail wilt ontvangen kunt u zich opgeven via het contactformulier.

Foto's: Nationale beeldbank, diversen

   

 

 

Nieuwsgierig naar de Atlas Natuurlijk Kapitaal? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief