Alexander van Oudenhoven ‘Ontdekker van het jaar'

Wat is de waarde van een weiland, een bos, of de kust? Dat is lastig te bepalen. Milieukundige Alexander van Oudenhoven zoekt naar relevante factoren, en probeert die ook bruikbaar te maken voor beleidsmakers en beheerders. Hij werd verkozen tot Ontdekker van het jaar van de faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden.

Het vertalen van de waarde van een ecosysteemdienst in een prijskaartje is lastig. Alexander van Oudenhoven, milieukundige in Leiden, onderzoekt hoe je het bedrag op dat prijskaartje kunt benaderen. Daarvoor onderzoekt hij hoe een ecosysteem werkt, hoe het verandert als mensen het gebruiken en hoe dit het sociale netwerk en de welvaart en gezondheid van mensen beïnvloedt.

Onderzoeken

Van Oudenhoven is onder meer hoofdauteur bij IPBES (Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services). Eerder werkte hij vanuit de WUR (Wageningen University & Research Centre) mee aan verschillende onderzoeken, zoals dat naar de invloed van verschillende beheerregimes op mangrovebossen, en op bodemerosie in natuurweiden.

Zandmotor

Op dit moment is Van Oudenhoven verbonden aan het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) van de faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Hier houdt hij zich vooral bezig met de 'Zandmotor', het building-with-natureproject om de Delflandse kust te versterken. Van Oudenhoven werkt aan het vertalen van morfologische, hydrologische, geochemische en ecologische data in kwantitatieve informatie over ecosysteemdiensten van de kust.

Alexander van Oudenhovens collega Maarten Schrama neemt de prijs in ontvangst  (Foto:Universiteit Leiden/CML).