Nummer 13, november 2016 

De Atlas Natuurlijk Kapitaal is dé nationale verzamelplaats van digitale kaarten over de natuurlijke rijkdommen van Nederland. U vindt er ook actuele informatie en inspirerende ideeën over hoe u ons natuurlijk kapitaal duurzaam kunt gebruiken. Stip op de horizon: waardering van ecosysteemdiensten.

Nationale EnergieAtlas helpt energietransitie

Op de Nationale Klimaattop van 26 oktober waren bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden vertegenwoordigd. Er werden vele initiatieven gepresenteerd voor de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening, waaronder de Nationale Energieatlas.

Symposium Bodembreed: ‘nieuw vakmanschap'

29 november bent u welkom bij symposium Bodembreed. Gastheer is Rijkswaterstaat in Utrecht. "Duurzaam bodembeheer is het fundament voor een duurzame samenleving, en daar hebben we ‘nieuw vakmanschap' voor nodig."

Ecosysteemdienst-denken in omgevingsplannen

Wat kan het denken in ecosysteemdiensten betekenen bij het opstellen van een omgevingsvisie? De recente bijeenkomst van de Community of Practice Ecosysteemdiensten/Natuurlijk Kapitaal (CoP ESD/NK, 29 september) leverde hierover heldere en praktische ideeën op.

Het betwiste land

‘Het betwiste land' is de titel van het congres dat onlangs plaatsvond over de relatie tussen het landschap en de thema's klimaatverandering, voedselonzekerheid, migratie en ontworteling. Willem Ferwerda was een van de sprekers.

Gebruikerspanel van start

Hoe zou uw Atlas Natuurlijk Kapitaal eruitzien? Wat voor kaart is er nodig om uw project tot een succes te maken? Op 4 november kwam het Atlas-gebruikerspanel bij elkaar om dit te bespreken.

Themamaand Future Food & Health

In 2050 moeten we anderhalf keer zoveel voedsel produceren als nu, om 9 miljard monden te kunnen voeden. En 70% van al dat voedsel is in de steden nodig: constante aanvoer is noodzakelijk. Hoe kunnen bedrijven duurzaam aan deze uitdagingen bijdragen?

Bijen en vlinders bedreigd

Wilde en gekweekte bestuivers (vooral vlinders en bijen) zijn onmisbaar voor een betrouwbare voedselvoorziening en voor een gezonde balans in ecosystemen. Het IPBES-rapport belicht de oorzaken van hun dramatische achteruitgang en beschrijft beschermingsmaatregelen.

 

Duurzaamheidsagenda

19-25 nov.

Week van de Belegger

Investment Publishers

23-25 nov.

Natural Capital | Let's talk business!

Platform BEE

25 nov.

Congres Groen Kapitaal

Provincie Noord-Holland

29 nov.

Symposium Bodembreed

Bodem+ (RWS)

29 nov. t/m 1 dec.

Future Green City

Stadswerk Nederland/VHG/VVM

6 dec.

Soils2Meet

Bewust Bodemgebruik

7 dec.

Samen meten aan luchtkwaliteit

RIVM

8 dec.

Biodiversiteit Werkt

NWO

 

Volg ons op:

 

 

Als u de nieuwsbrief per e-mail wilt ontvangen kunt u zich opgeven via het contactformulier.

Foto's: Nationale beeldbank, diversen

   

 

 

Nieuwsgierig naar de Atlas Natuurlijk Kapitaal? Meld u aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief