Atlas Actueel

Jaargang 2023, Editie 26, 23 maart 2023

In Atlas Actueel lees je het laatste nieuws over jouw leefomgeving
Het Atlas-team wil mensen stimuleren om hun leefomgeving te verkennen en te ontdekken. Met Atlas Actueel blijf je op de hoogte van het laatste nieuws. Verken nieuwe kaarten en ontwikkelingen en laat je inspireren door mooie verhalen uit de praktijk.
We hebben deze keer veel nieuwe kaarten. En een nieuwe pagina Windturbines bij het thema Geluid. Ook lees je alles over Groene en Pientere Tuinen en blikken we kort terug op de HAS Geo Experience. 

VERS VAN DE PERS

Week van de Groene Tuin: 4 t/m 10 april

​Milieu Centraal organiseert samen met ons en diverse andere partners de Week van de Groene Tuin. In de week van 4 t/m 10 april willen we Nederlanders inspireren om hun omgeving groener te maken. Partners organiseren verschillende acties en elke dag geven we verschillende groene en duurzame tips.

WNF-ambassadeur Janoek Kelderman is in 2023 ambassadeur van de Week van de Groene Tuin. Janouk: “Door het aanleggen van een groene of zelfs natuurondersteunende tuin draag je niet alleen bij aan het vergroten van de biodiversiteit, maar maak je het ook voor jezelf veel leuker. Je zult genieten van al het moois dat groeit en bloeit. Van het gekwetter van de vogels of van het rustgevende gezoem van hommels en bijen. Wellicht kun je zelfs snoepen uit eigen tuin! Daarnaast zorgt het voor een prettigere en koelere leefomgeving.”

Tijdens de Week van de Groene Tuin worden allerlei handige tips gedeeld en organiseren de partners verschillende groene acties. Meer weten? Kijk op weekvandegroentuin.nl. De Week van de Groene Tuin is een campagne van de coalitie ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.  

Nieuwe pagina Windturbines bij thema Geluid

Je ziet ze steeds meer: windmolens. Ook wel windturbines genoemd. Ze wekken duurzame elektriciteit op. Mensen kunnen hinder ervaren door het geluid van de motor en de wieken. Sinds 2020 vind je op de Atlas een kaart van de jaargemiddelde hoeveelheid geluid rond windturbines. Nu geven we ook tekst en uitleg op de nieuwe windturbinepagina. 


Bekijk de nieuwe windturbinepagina

De kracht van kunst: Claudy Jongstra strijdt voor behoud van aarde

Net als Picasso’s schilderij Guernica reist het kunstwerk Guernica de la Ecología van kunstenaar en activist Claudy Jongstra de wereld rond. Was Picasso’s werk een manifest tegen oorlog, het werk van Claudy ageert tegen het verlies van biodiversiteit. Ze gebruikt afgedankte wol en verfstoffen van zelfgekweekte planten. Atlas-medewerker Dieneke vertelt wat haar raakt in de ecokunst van Jongstra. 

Lees het artikel

Atlas bezoekt HAS GEO Experience

Op donderdag 9 maart was Atlas Leefomgeving op de HAS GEO Experience, het grootste onderwijsgedreven Geodata Science & Visualisatie event voor de leefomgeving van Nederland. Atlas-medewerker Stéphanie Wesselink: "Het was super leuk om te zien dat studenten echt de meerwaarde van onze kaarten inzagen. Zo gebruikte een student onze kaarten voor zijn onderzoek en andere studenten gebruikten onze kaarten in een participatieproject."

NIEUWE KAARTEN

De wind waait op nieuwe en geactualiseerde windturbinekaarten

Nederland schakelt over naar zon- en windenergie: energiebronnen die nooit opraken. Je ziet dus meer windmolens, ook wel windturbines genoemd. Dat zie je als je de geactualiseerde kaart van windturbinegeluid vergelijkt met die uit 2021. Ook de kaart Windturbines – ashoogte is geactualiseerd. Nieuw op de Atlas is de kaart Windturbines – vermogen. Deze kaart geeft de locatie en het vermogen van windturbines weer.

Nieuw: inzoomen op wijk- en buurtniveau op onze Geluidshinderkaarten

De Geluidshinderkaarten geven een beeld van de geluidshinder die mensen ervaren door buren, treinen, vliegtuigen en wegverkeer (< 50 km en > 50 km). Je kunt nu niet alleen op gemeenteniveau inzoomen, maar ook op wijk- en buurtniveau. Kijk in hoeverre mensen in jouw wijk last hebben van geluidhinderhoe jouw buurt scoort. De geluidshinderkaarten uit 2016 staan ook nog in de viewer, zodat je de situatie in 2016 en 2020 met elkaar kan vergelijken. Is er iets veranderd?   

Doetip: bijeenkomst 'Ruimte voor gezond én circulair in de leefomgeving'

Nederland wil volledig circulair zijn in 2050. Deze ambitie heeft invloed op de gebiedsontwikkeling. Maar hoe? En wat betekent dit voor de inrichting van een gezonde en groene leefomgeving? Op woensdag 12 april organiseert het netwerk Maak Ruimte voor Gezondheid een afwisselend ochtendprogramma bij het Hof van Cartesius in Utrecht. Meld je aan en kijk hier voor meer informatie over deze (hybride) bijeenkomst. Heb je vragen over de bijeenkomst? Neem contact op met Yonne Mulder.  

ZELF AAN DE SLAG

Pientere tuinen: Maak je tuin groen en slim

Doe mee aan Pientere Tuinen en maak jouw tuin groen en slim! In het project Pientere Tuinen gaan mensen zelf in hun eigen tuin het bodemvocht en de bodemtemperatuur meten. Meten is weten. Zo weten we straks meer over wat er gebeurt met de bodemtemperatuur op hete dagen. Of over hoe het vochtgehalte van de bodem verandert bij regenbuien of bij droogte.  

Als je meedoet, krijg je gratis een informatiepakket én een bodemsensor. Het enige wat jij hoeft te doen, is de bodemsensor in je tuin te zetten. Die laat je drie jaar staan en de sensor verzamelt dan data over de temperatuur en vochtigheid van de bodem. Er worden geen persoonlijke gegevens verzameld. Alle gegevens over jouw tuin bekijk je op de onlineomgeving ‘Mijn Pientere Tuin’. En je krijgt ook specifieke informatie en tuintips voor jouw tuin!

Een aantal organisaties, gemeentes en de provincie Utrecht sloten zich al aan bij het project. Woon jij in één van die gemeentes of werk je bij één van de organisaties? Meld je dan aan op de website van Pientere Tuinen door op het logo van jouw gemeente of organisatie te klikken.

Is je gemeente niet aangesloten, maar zou je dat wel graag willen? Vul dan dit formulier in om je interesse door te geven. Wie weet doet jouw gemeente straks ook mee!

Volg ons op social media

Volg ons op Twitter en Facebook voor het laatste nieuws
Kun je de nieuwsbrief niet goed lezen of wil je oude nieuwsbrieven teruglezen? Ga dan naar de website van Atlas Leefomgeving!
Persoonsgegevens die via rivm.nl/abonneren worden verzameld, gebruikt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alleen voor het doel waarmee je ze hebt achtergelaten. Lees meer over privacy. 

Reacties op of vragen over deze nieuwsbrief?

Mail ons op atlasleefomgeving@rivm.nl