Atlas Actueel: de Atlas Werkconferentie 2023

Jaargang 2023, Editie 27, 21 augustus 2023

Van urban reef tot voedseltuin...In deze nieuwsbrief lees je alles over de Atlas Werkconferentie 2023. Jij komt toch ook?

Atlas Werkconferentie 2023: schrijf je in!

Na een lange adempauze door corona vindt onze jaarlijkse Atlas Werkconferentie dit jaar weer live plaats. Kom jij op donderdag 14 september ook naar het bijzondere Keilepand in Rotterdam? Het thema is ‘De Compacte Stad - de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling’. Samen met jou willen wij op de toekomst van de ruimtelijke ontwikkeling verkennen. Hoe kunnen we zuinig omgaan met de ruimte en toch genoeg plek bieden aan wonen, werken, natuur, recreëren en vervoer? Ga in inspirerende workshops op zoek naar oplossingen en ideeën voor de compacte stad.
Op onze Atlas Werkconferentie-pagina vind je het volledige programma en een beschrijving van alle workshops die je kunt volgen. Er zijn drie workshopsrondes. Kijk welke workshops jij wilt gaan volgen en meld je aan. En natuurlijk sluiten we af met een gezellige netwerkborrel waarbij er volop gelegenheid is om met collega’s bij te praten of nieuwe contacten op te doen. 
Meld je aan

Landschapsarchitect Koen Bos opent Atlas Werkconferentie

Landschapsarchitect Koen Bos houdt zich als adviseur, ontwerper en docent bezig met groen en water in steden. Zowel aan de hand van kaarten, maar ook aan de hand van zijn ervaring als docent met project gestuurd onderwijs bij Yuverta, de grootste groene opleider van Nederland. Hij is dan ook de aangewezen persoon om deze editie van de Atlas Werkconferentie te openen. Koen neemt ons mee in zijn visie op de compacte stad van de toekomst: de stad als levend organisme. Maar hoe maken we samen zo'n levenskrachtige stad die voorbereid is op de uitdagingen van de toekomst? Ga met Koen mee op zoektocht naar de voorwaarden om onze leefomgeving vitaal te houden. Een tipje van de sluier: het onderwijs is een van de zeven schakels in het creëren en behouden van een leefbare omgeving.

EEN GREEP UIT HET PROGRAMMA

Ga mee op ontdekkingstocht met de Urbanisten

De Rotterdamse Keilehaven is het thuisfront van de Urbanisten, bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur. Ga op ontdekkingstocht met Marit en Lorenzo in de Sponstuin en het Getijdenpark. Zie met eigen ogen hoe je de stad kunt laten functioneren als een spons die water opneemt, vasthoudt en teruggeeft. Of neem een kijkje in het havenbekken Keilehaven, waar eb en vloed het werk doen om bijzondere flora en fauna aan te trekken. Geef je op voor deze bijzondere workshop.

Urban Reef: bouw mee aan de bio-inclusieve stad

Met hun ecologische kunstwerken willen Pierre Oskam en Max Latour van Urban Reef de natuur in de stad terugbrengen. Zo maken ze met een 3D-printer sculpturen van organische materialen waarbij ze zoveel mogelijk de natuurlijke omstandigheden van plant en dier nabootsen. Hun sculpturen zuigen regenwater op en houden het vast en bieden leefomstandigheden voor algen, mossen, planten en bestuivers. Zo wil Urban Reef toe naar klimaatadaptieve steden met meer biodiversiteit. Wil je leren hoe je met interventies in de openbare ruimte ecologische processen de ruimte kunt geven? En welke voordelen Urban Reef hebben voor steden? 
Doe dan mee aan de workshop Urban Reef.

Citizen Science: intuïtief ‘hip’ concept of uitgewerkt plan?

‘Geef inwoners sensoren, laat ze zelf meten, en de relatie tussen inwoners en overheden verbetert vanzelf.’ Maar is dat wel zo? In deze interactieve workshop gaan Mohamed el Massoudi en Peter van Breugel van DCMR Rijnmond samen met jou onderzoeken hoe er meer te halen valt uit werken met burgermeters. Hoe kun je Citizen Science het beste inzetten binnen projecten over luchtkwaliteit in jouw gemeente?

Leer alles over Citizen Science en schrijf je in.

Omgevingswet en participatie … Hoe dan?

1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Deze geeft meer ruimte aan participatie en mensen met een eigen initiatief. Maar hoe zet je een participatieproces goed op en wat houdt zo’n proces volgens de Omgevingswet precies in? Communicatie- en participatie adviseur Esther Pastoors laat zien hoe zo'n proces er in de praktijk uit kan zien en hoe de Atlas Leefomgeving een vertrekpunt kan vormen om mensen mee te laten praten over hun gen leefomgeving. Meedoen aan deze workshop? 
Schrijf je snel in

Het Keilepand: the place to be

De organisatie van de Atlas Werkconferentie hoefde niet lang na te denken over een unieke locatie die past bij het thema De compacte stad. Het werd het monumentale Keilepand in Rotterdam, waar ze de kunst van gebiedstransformatie als geen ander kennen. Dit voormalig pakhuis verkeerde in slechte staat voordat het in 2015-2016 een nieuwe bestemming kreeg. Van industriële loods naar bruisende hotspot, waarin gelijkgestemde bedrijven nadenken over een duurzame toekomst. In de MerweVierhavens (M4H), het Makers District en naast de Voedseltuin, vormt het Keilepand de ideale locatie voor de Atlas Werkconferentie. Lees meer over dit bijzondere pand.

Neem alvast een kijkje in het Keilepand


Benieuwd naar eerdere edities?

 Kijk op Atlas Leefomgeving | Atlas Werkconferentie 2022
 

Reacties op of vragen over deze nieuwsbrief?

Mail ons op atlasleefomgeving@rivm.nl