Bij de officiële aftrap op 22 september werd de Nudge-actie Boom in je Buurt! enthousiast ontvangen. Particulieren melden bomen aan, gemeenten denken en doen mee. Krijgt de Bossche weichselboom een nieuwe kans?

Kern van de actie Boom in je Buurt! is dat particulieren een plek in hun omgeving kunnen aanmelden waar ze graag op de Nationale Boomfeestdag een boom zouden planten. Hiervoor kunt u informatie uit de ANK koppelen aan uw eigen kennis van de specifieke lokale situatie. Lees hier meer over de actie.

Vandalisme trotseren

Inmiddels hebben al ongeveer vijftien particulieren een boomplantplek aangemeld op de bomenkaart. Eén ervan komt uit Den Bosch. In het Heempark in die stad zaagden vandalen afgelopen voorjaar brutaalweg drie bomen om, twee mispels en een weichselboom. Twee vrijwilligers die met overgave en vasthoudendheid het geplaagde park beheren, lieten weten: "De weichselboomstobbe staat op een zeer prominente plek. Wij zouden daar graag een vervanger planten."

Gemeenten: ‘Goed plan!'

Al ongeveeer vijftien gemeenten, waaronder Breda, Heerhugowaard, Moerdijk, Aa en Hunze, Loppersum, Haaksbergen en Echt-Susteren, hebben laten weten mee te willen doen door aangemelde bomen te planten op de Nationale Boomfeestdag. Ze denken constructief mee over geschikte plekken en over criteria waaraan de te kiezen locaties moeten voldoen, en sommige geven in hun gemeente actief bekendheid aan de actie.

Meld ook een boom!

Aanmelden van bomen kan nog tot 1 december 2015.

Kijk hier hoe je jouw boom op de kaart plant.

 

Lukt het niet op de kaart? Stuur dan een e-mail naar atlasnatuurlijkkapitaal@rivm.nl, met daarin

  • de coördinaten van jouw ideale plek;
  • waarom jij vindt dat daar een boom moet komen;
  • eventueel wat dat voor boom moet zijn;
  • je naam en e-mailadres.

 

Kaart van middennederland met daarop in het groen gemeentes die meedoen met de bomenakties en sterretjes voor aangemelde bomen.