What is it?

What is it?

The agricultural industry makes use of agricultural and other ecosystems to produce food, such as cereals, vegetables and meat from cattle, pigs and chickens. In order to produce food, we adapt natural ecosystems to provide plants and animals (or derived substances) that are useful to people. Fishing and aquaculture (e.g. fish farms) contribute to food production as well. Natural habitats also provide us with food, such as game, fish, mushrooms, berries and sea beans.

Sustainability

Sustainability

A natural environment is very important for food production. Natural capital contributes to the nutrient supply, soil structure, water management and pest control.

In order to utilise ecosystem services properly, modified cultivation methods are often needed. In that context, extensive soil tillage and minimal use of chemicals are important. It is also important for the agricultural industry that the environment has sufficient biodiversity in its flora and fauna (e.g. for soil fertility and pollination).

For the maintenance of biodiversity, it is important that there are enough green elements (e.g. hedgerows and flower-rich field borders) and natural habitats nearby (green infrastructure).

The use of large quantities of fertiliser, pesticides and strong drainage can benefit food production in the short term, but has negative effects on the biodiversity (insects, soil organisms, weeds of cultivation) and thus on the continuity of other ecosystem services.

In real life

In real life

Farmers are increasingly in favour of sustainable cultivation (e.g. Stichting Veldleeuwerik (Skylark Foundation)), animal husbandry and fishing. One example of that is the growing popularity of circular farming, linked to the reuse of raw materials wherever possible.

Arable farmers can contribute to more sustainable agriculture by growing a wider variety of crops and by maintaining a certain amount of permanent pasture. The construction of natural elements, such as flower-rich field borders and hedgerows, also helps to promote biodiversity.

The government encourages such strategies, e.g. through the Common Agricultural Policy.

Practical examples

Maps NK-model

NK-model

Op basis van het Natuurlijk Kapitaal model zijn er voor vijf gewasgroepen kaarten gemaakt. De gewasgroepen zijn: Fruit, groenten, mais, gras en andere gewassen. Voor ieder gewastype zijn er kaarten gemaakt op basis van vijf indicatoren. Deze zijn de biofysische capaciteit voor voedselproductie, de potentiele capaciteit voor voedselproductie, de actuele voedselproductie en de economische waarde van voedselproductie met en zonder subsidies.

In totaal zijn er 20 kaarten beschikbaar. De data van deze kaarten kunt u opvragen door een verzoek te sturen naar atlasnatuurlijkkapitaal@rivm.nl

Een aantal kaarten binnen de ecosysteemdienst voedselproductie zijn ontwikkeld op basis van het Natuurlijk Kapitaal Model (NK-model). Het startpunt voor de modellering van deze kaarten is de methode van het Belgische natuurrapport 2014. Vervolgens is het model aangepast aan de Nederlandse situatie.

Bekijk de technische documentatie voor de ESD voedsel.