Welkom op de nieuwe website van de Atlas Natuurlijk Kapitaal! De Atlas Natuurlijk Kapitaal  is omgezet naar een nieuwe omgeving, klaar voor de toekomst.

Wat is er anders?

U bent nog steeds aan het juiste adres voor informatie over natuurlijk kapitaal en ecosysteemdiensten. We hebben het alleen weer een stukje overzichtelijker voor u gemaakt. De grootste aanpassing is achter de schermen gebeurd. Het beheer van de kaarten is een stuk eenvoudiger en flexibeler geworden. Kaarten kunnen simpeler worden toegevoegd en hoeven niet meer te voldoen aan één type databestand (of protocol). Dit maakt dat we minder hoeven te vragen van bronhouders en sneller hun data kunnen tonen in de atlassen. Ook voldoet de website nu beter aan de webrichtlijnen en de toegankelijkheidseisen die vastgesteld zijn voor Rijksoverheid websites. Dit maakt de Atlas ook goed te bekijken op de tablet.

Onze achtergrond informatie pagina’s waren al vindbaar via Google, maar de kaarten en de toelichting op de kaarten (de bijsluiters) kon Google niet doorzoeken. Vanaf nu is dit wel mogelijk en kunnen nog meer mensen onze kaartinformatie vinden.

Kaartviewer

Een andere verandering is de kaartviewer. Onze kaarten zijn nu nog gemakkelijker te vinden door een viewer die gebruikersvriendelijker is. De kaartviewer heeft niet alleen de Nederlandse projectie waarin kaarten vaak worden opgebouwd (de Rijksdriehoekstelsel projectie), maar kan ook kaarten tonen die in een Europese projectie zijn gemaakt, bijvoorbeeld kaarten uit Duitsland. Dit maakt het eenvoudiger om data over de grens aan elkaar te koppelen. Nog steeds kunnen kaarten worden gedeeld via een link die nooit vervalt (een permalink) en kan informatie op locatie worden geraadpleegd. Terug van weggeweest zijn de functionaliteiten om afstand te meten en te tekenen. Nieuw is ook dat de vensters met extra informatie over de kaart wegklapbaar zijn zodat een mooi breed kaartbeeld te zien is.

Goed om te weten is dat de kaartviewer niet zichtbaar is in Internet Explorer. Internet Explorer is een verouderde browser en wordt vanuit Microsoft niet meer ondersteund. Gebruik dus Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge of een andere browser om de kaarten te bekijken.

Zoekfunctie

De nieuwsberichten worden overzichtelijker getoond en u kunt de berichten nu ook doorzoeken op trefwoorden. De zoekfunctie voor de gehele website is verbeterd en ook de kaarten vindt u nu terug in de zoekresultaten!

Work in progress

We zijn er bijna, maar zoals bij alle verhuizingen, af en toe blijft dat peertje toch nog aan het plafond hangen en moet dat ene plintje nog worden geschilderd. Hierdoor kan het zijn dat pagina’s of functionaliteiten nog niet geheel naar verwachting werken. Ook staan er nog een aantal dingen op de planken, zoals een meertalige kaartviewer. Er wordt dus nog hard gewerkt! Valt u iets op? Schroom dan niet om het te laten weten aan ons, dan gaan wij er mee aan de slag.