Hardlopen in het bos

Het is januari: de tijd voor goede voornemens. Meer sporten staat vaak hoog op het lijstje. Dit gaat gemakkelijker als u uw (nieuwe) hardlooprondje combineert met een goede beleving van het landschap. Atlas Natuurlijk Kapitaal biedt kaarten die de belevingswaarde van het landschap samen met de landelijke wandelroutes weergeven.

Groene recreatie: een ecosysteemdienst

Groene recreatie beslaat alle vormen van recreatie in een groene omgeving: van sporten in de buitenlucht tot een natuurwandeling op de hei. Op deze manier profiteren we als mens van een dienst die de natuur ons levert. Dit noemen we ook wel een ecosysteemdienst. Groene recreatie zorgt voor ontspanning, beweging en rust in alle leeftijdscategorieën. Het is wetenschappelijk aangetoond dat stedelijke gebieden met meer groen bijdragen aan minder obesitas bij kinderen, omdat ze ongehinderd buiten kunnen spelen in aantrekkelijke speelruimten. Bovendien zorgt een groene omgeving voor een goede mentale gezondheid. Een rondje hardlopen door het bos is dus goed voor lichaam en geest.

Geef het tijd

En hoe ziet het met die goede voornemens? Een mens heeft drie maanden nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het helpt natuurlijk altijd om de nieuwe gewoonte interessanter te maken. Wat dacht u van sporten in de buitenlucht? Dit zorgt niet alleen voor een optimale beleving van de sport, maar ook van het landschap.

De volgende kaart toont de belevingswaarde van het landschap (rode tot groene kleuren) en de lange afstandswandelroutes (rode kleuren). De belevingswaardekaart is een modelvoorspelling van hoe (visueel) aantrekkelijk Nederlanders het landschap in een gebied vinden, in de vorm van een cijfer van één tot tien. Zo is rond dichtbebouwd gebied (steden) de belevingswaarde lager dan midden op de Veluwe.

Kaart Belevingswaarde van het landschap tussen Bloemendaal aan Zee en Noordwijk (rode tot groene kleuren) en de landelijke wandelroutes (rode lijnen)

Welke route kiest u?

Op de eerste kaart is te zien dat een route met een hoge belevingswaarde van het landschap tussen Bloemendaal aan Zee en Noordwijk ligt. Daar wordt het landschap met meer dan een acht gewaardeerd. Dat is niet voor niets, want dit duingebied is een Natura 2000-gebied. Je kunt hier lekker wandelen en uitwaaien in een mooie omgeving. In het noorden (tweede kaart) kunt u wandelen of hardlopen in de prachtige natuur vlakbij Steenwijk. Ook deze omgeving wordt gewaardeerd met een hoge landschapsbeleving. Pak daar bijvoorbeeld een stuk van het Friese Woudenpad.

Hoe waardeert u het landschap waar u buiten sport? Laat het ons weten, tag ons op twitter via @Atlas_NK of #atlasnatuurlijkkapitaal en stuur meteen een foto mee. Of stuur uw waardering via ons contactformulier.

Belevingswaarde van het landschap in het noorden met de landelijke wandelroutes