Veelgestelde vragen
Heeft u vragen over de Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK), dan vindt u hier enkele antwoorden.
Staat uw vraag er niet bij? Stel direct uw vraag via het vragenformulier hiernaast.
ANK is het platform voor informatie over ons natuurlijk kapitaal. ANK brengt in beeld welke diensten het natuurlijk kapitaal kan leveren. U treft op ANK kaarten en informatie over het natuurlijk kapitaal in Nederland en over de wijze waarop het natuurlijk kapitaal beter en duurzamer benut kan worden. Het doel van de atlas is dat we duurzaam gebruik maken van de waarden die onze omgeving ons biedt. De Atlas levert informatie voor:
- bedrijven en overheden om hun impact op het natuurlijk kapitaal (in Nederland) inzichtelijk te maken en om deze gegevens in hun besluitvorming mee te wegen;
- bedrijven om hun negatieve impact op de ecosystemen terug te dringen, om hun positieve impact te vergroten, en om de diensten die het natuurlijk kapitaal kan leveren (beter) te benutten;
- maatschappelijke organisaties om gericht actie kunnen ondernemen en om belanghebbenden te kunnen identificeren;
- lokale overheden om betere (onderbouwing van) besluitvorming en vergunningverlening te kunnen realiseren;
- de rijksoverheid om te rapporteren over de staat van het natuurlijk kapitaal en, in samenhang daarmee, over het bereiken van de internationale biodiversiteitsdoelstellingen.
Natuurlijk kapitaal is de voorraad natuurlijke grondstoffen en hulpbronnen, zoals de bodem, lucht, water, mineralen en planten. Het levert grondstoffen die we voor de productie van goederen en diensten kunnen gebruiken. Denk hierbij aan de boterham en het glas water dat we elke dag gebruiken. Natuurlijk kapitaal zorgt voor plaagbestrijding, waterberging, bestuiving van planten en opslag van CO2 in bomen en planten. Het levert water en een beschermende ozonlaag. Natuurlijk kapitaal is de drager van de kwaliteit van ons leven, ons welzijn. Onze welvaart is er voor een groot deel van afhankelijk. Om beter met het natuurlijk kapitaal om te gaan, is informatie erover van cruciaal belang.
Ja, via de gereedschapsknop kunt u kaarten bewerken, door bijvoorbeeld afstanden te meten of door punten en lijnen in te tekenen.
De topografische kaart die als referentie zichtbaar is, is afkomstig van het Kadaster. Deze kaart (evenals de luchtfoto's) wordt jaarlijks geactualiseerd. Het kan dus voorkomen dat ANK een wat verouderde kaart laat zien.
De Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) blijft tot en met 2020 in ontwikkeling. Dagelijks wordt gewerkt aan de actualisatie van kaarten en er komen dus steeds nieuwe kaarten bij. ANK is afhankelijk van medewerking van derden voor het aanleveren van de kaarten en informatie (zogenaamde bronhouders), daardoor kan de volledigheid en actualiteit per gebied verschillend zijn. Op het tabblad ‘Over de kaart' ziet u uit welk jaar de gegevens komen.
Inhoudelijke vragen over een kaart kunt u stellen via het contactformulier of rechtstreeks aan de bronhouder. De contactgegevens van de bronhouder vindt u bij de toelichting van de kaart. De toelichting is te openen van de knop . Bij het tabblad ‘Over de kaart' vindt u de contactgegevens.
De Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) is nog steeds in ontwikkeling. Als u aanvullingen of opmerkingen heeft, kunt u deze doorgeven via het contactformulier en door u aan te melden op de pagina ‘Doe mee'.
De kaarten worden geleverd door de bronhouders. Dit kunnen verschillende partijen zijn. Aan de huidige versie van de Atlas Natuurlijk Kapitaal hebben de instituten Deltares, Alterra, het LEI, BIJ12 en het RIVM bijgedragen.
Aanvullend worden ook kaarten getoond uit het Nationaal Georegister (NGR). Het NGR is de centrale voorziening voor het beschrijven en ontsluiten van geo-informatie van Nederland.
- Kaarten geven ruimtelijk inzicht bij maatschappelijke opgaven;
- Kaarten zijn een goed communicatiemiddel om het belang van ecosysteemdiensten te laten zien;
- Combinaties van kaarten tonen mogelijkheden tot versterking van ecosysteemdiensten of juist tegengestelde effecten;
- Combinaties van kaarten kunnen ondersteuning bieden bij het afwegen van maatregelen.
De kaarten in ANK geven informatie over de aard en samenstelling van het natuurlijk kapitaal in Nederland. Via de kaartenbibliotheek onder in uw scherm kunt u de kaarten selecteren en vervolgens tonen. De kaarten zijn geordend via de ecosysteemdiensten.
U kunt maximaal acht kaarten selecteren uit één of meerdere ecosysteemdiensten.
Met behulp van de locatiekiezer kunt u een locatie selecteren. De kaart zoomt vervolgens automatisch in op de gekozen locatie.
Met behulp van de informatieknop kunt u informatie op een specifieke locatie over de geopende kaarten opvragen.
Aanvullende informatie over de kaart is op te vragen via de knop .
Via de knopkunt u van elke kaart een toelichting opvragen. Deze verschijnt in een apart venster. In het tabblad ‘in het kort' staat een korte toelichting over de kaart. In het tabblad ‘over de kaart' vindt u aanvullende informatie over de kaart, zoals de bronhouder, de contactgegevens en hoe de kaart kunt downloaden.
Ja, via de gereedschapsknop kunt u het (huidige) kaartbeeld delen met uw eigen website of via e-mail versturen. Via de knop maakt u een permanente link (url) van het kaartbeeld op uw scherm.
U kunt de kaarten ook downloaden via de toelichting bij de kaart. U opent de toelichting via de knop
Op het tabblad ‘over de kaart' vindt u link naar de kaart in het Nationaal Georegister (NGR). In het NGR kunt u de kaart als dataset downloaden in een voor u gewenst formaat via de optie
U kunt kaarten op twee manieren vergelijken. U kunt de kaarten over elkaar heen leggen door in de kaartenbibliotheek meerdere kaarten tegelijk te selecteren.
ANK biedt u ook de mogelijkheid om de kaarten naast elkaar tonen in twee vensters. U kunt op deze manier maximaal vier kaarten naast elkaar tonen. U kunt deze mogelijkheid aanzetten via de knop .
De topografische kaart die als referentie zichtbaar is, is afkomstig van het Kadaster. Deze kaart wordt jaarlijks geactualiseerd.
Luchtfoto: situatie 2012
Wegenkaart: situatie 2013
Kleur: situatie 2013
Zwart/wit: situatie 2013
U heeft met een Atlas Natuurlijk Kapitaal account toegang tot de zogenaamde 'Mijn Atlas' omgeving. Op 'Mijn Atlas' kunt lezen wat er zoal speelt binnen het Atlas project en kunt u alle samenwerkingsruimtes vinden en u hiervoor aanmelden.
Binnen de Atlas Natuurlijk Kapitaal is het mogelijk gebruik te maken van een samenwerkingsruimte, ook wel 'Social Office' of 'Community of Practice' genoemd. In die ruimte kan worden samengewerkt met een groep mensen rond een bepaald thema of gebied. Een samenwerkingsruimte kan voor iedereen toegankelijk of besloten zijn en biedt mogelijkheden om documenten uit te wisselen, kaarten te bekijken en te combineren. Het is een plaats om informatie te vinden, te delen, vast te leggen en te verzamelen.
Een samenwerkingsruimte faciliteert groepen om samen te werken en op een eenvoudige en transparante wijze informatie te delen in een (besloten) omgeving. Binnen de Atlas Natuurlijk Kapitaal bestaan al diverse samenwerkingsruimtes. Door in te loggen op de Atlas komt u in de Mijn Atlas omgeving waar u kunt deelnemen aan de samenwerkingsruimtes.
Alle kaarten worden via een zogenaamd wms bestand op het Nationaal Georegister aangeboden. In de toelichting bij een kaart, onder de tab ‘Over de kaart' vindt u onder het kopje 'Distributie' de virtuele locatie van de dataset. Dit is een url van de wms die u eenvoudig kunt toevoegen in GIS software. Hoe? Lees het stappenplan. Bij dit stappenplan maken we gebruik van ArcGIS 10.1:
- Vind de url van de wms (onder: ‘locatie dataset') in de toelichting bij de kaart.
- Open ArcGIS en druk op de ‘Add data' knop.
- Kies in het mapje GIS Servers voor ‘Add WMS Server'.
- Kopieer de url van de wms in de ‘URL' regel en klik op de knop ‘Get Layers'. Druk op OK om de lagen toe te voegen aan uw ‘Add data' map.
- Selecteer de toegevoegde data en klik op OK.
- Vink vervolgens de laag aan die u wilt zien.
U kunt dit doen met alle kaarten in de atlas en zo eenvoudig kaarten uit de atlas combineren met uw eigen data. Bekijk het stappenplan aan de hand van afbeeldingen. Druk op de afbeeldingen om deze te vergroten.
Stap 1 | Stap 2 | Stap 3 | Stap 4 | Stap 5 | Stap 6 |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |