Voor de tweede keer werkten Atlas Natuurlijk Kapitaal en de HAS Hogeschool samen in de minor Ecosystem services and their value to society. Docent en onderzoeker ecologie Maaike de Graaf begeleidt deze minor voor derdejaarsstudenten. Wat levert de samenwerking op?
“Studenten leren in de minor alles over ecosysteemdiensten,” vertelt Maaike. “Vervolgens gaan zij onderzoeken hoe zij ecosysteemdiensten kunnen inzetten bij duurzame oplossingen voor hedendaagse uitdagingen. Er zijn vaak spanningsvelden tussen bijvoorbeeld economische en ecologische belangen. Binnen deze spanningsvelden gaan studenten tien weken in groepjes samen aan de slag. Het leuke is dat ze echt werken aan een actueel bestaand probleem. In deze minor voerden de studenten bijvoorbeeld opdrachten uit voor de gemeenten Goeree-Overflakkee en Rotterdam.” Ook bijzonder aan deze minor is volgens Maaike dat studenten van verschillende studierichtingen mee doen. Die interdisciplinaire samenwerking levert vaak verrassende inzichten op.
Handig opstapje
De Atlas Natuurlijk Kapitaal heeft een belangrijke rol in de minor. “De Atlas Natuurlijk Kapitaal toont hoe ecosysteemdiensten ervoor staan in een bepaald gebied,” licht Maaike toe. “Die kennis is nodig als bestaande ecosystemen wilt verbeteren of hun waarde wil inzetten. Zo vormde de Atlas Natuurlijk Kapitaal vooral in het begin van de minor een belangrijk opstapje voor studenten. Om data te verzamelen, om te kijken waar het al goed gaat en waar het beter kan. En hoe bepaalde ecosysteemdiensten in een bepaald gebied sterker kunnen worden om het gebied sterker kunnen maken. “Het is een heel handige manier voor ze om snel inzicht te krijgen,” aldus Maaike.
Gastcollege
De projectleider van de Atlas, Miranda Mesman, gaf net als de vorige keer een gastcollege. “Dat vonden de studenten fantastisch,” aldus Maaike. “Dat iemand uit het Atlas-team zelf toelichtte hoe je de Atlas kunt gebruiken. Van iemand van buiten nemen ze vaak meer aan dan van mij, haha.” Maar het was volgens Maaike ook een bijzonder leerzaam college. “Na afloop wisten de studenten veel beter hoe ze de Atlas Natuurlijk Kapitaal konden gebruiken.” De samenwerking met de Atlas Natuurlijk Kapitaal ervoer Maaike als heel prettig. “Omdat het de tweede keer was dat we samenwerkten, ging eigenlijk alles vanzelf.”
Verrassende projecten
De minor leverde een paar mooie projecten op. De studenten waren volgens Maaike dit keer erg creatief. Zo maakte een groepje studenten een opzet voor een app voor de gemeente Goeree. Zo geeft de app informatie over de ecosysteemdiensten op het eiland. Maar ook laat de app zien wat het eiland te bieden heeft buiten de drukbezochte stranden. “Heel slim gedaan,” concludeert Maaike. “Want aan de kust stonden door al het toerisme de ecosystemen onder druk. De app laat zien wat er nog allemaal meer op het eiland te doen is. Zo kan het toerisme beter worden verspreid en worden de ecosystemen minder belast.”
Waarde ecosysteemdiensten
Maar ook de andere projecten waren interessant. De tweede groep studenten onderzocht hoe de bestaande ecosysteemdiensten in de Rotterdamse wijk Reyeroord efficiënter en slimmer konden worden ingezet. Om én de wijk zelf en de biodiversiteit in die wijk te verbeteren. De derde groep maakte met een inventieve campagne mensen meer bewust van de toegevoegde waarde van voedselbossen in Rotterdam. Want naast de ecosysteemdienst voedselproductie leveren voedselbossen ook aanvullende ecosysteemdiensten op als verkoelende werking, biodiversiteit en waterberging.
Gemeente Goeree ook enthousiast
De gemeente Goeree reageerde volgens Maaike ook heel enthousiast. “Ze hadden de Trouwzaal gekozen voor de eindpresentaties van de studenten,” vertelt Maaike. “Zo leuk! Er kwamen heel veel mensen vanuit de gemeente kijken. Na de presentaties volgde een interessante discussie over en vooral wanneer je in het planproces ecosysteemdiensten kunt verankeren. De medewerkers van de gemeente waren heel enthousiast over de presentaties. “Echt een eye-opener,” hoorde Maaike achteraf.
Weer samenwerken?
“We verwachten dat we de minor nog twee keer kunnen geven,” besluit Maaike. “We zijn zelfs aan het kijken of we de minor kunnen verlengen van tien naar twintig weken. Dan gaan we zeker weer samenwerken met de Atlas Natuurlijk Kapitaal. Never change a winning team, toch?”
Ook samenwerken met het Atlas-team?
Ziet u kansen voor een mooie samenwerking tussen het Atlas-team en uw hogeschool of universiteit? Wellicht kunnen we elkaar aanvullen. Neem contact met ons op via atlasleefomgeving@rivm.nl.