De week van de biologie gaat deze week van start. Het doel? Biologie voor iedereen.
Men hoeft zich niet te vervelen van 25 september t/m 1 oktober. Wel 176 activiteiten worden georganiseerd in het kader van de week van de biologie. Denk hierbij aan excursies naar natuurgebieden, lezingen van de kenners, maar ook paddenstoelen zoeken en vleermuizen speuren. Naast deze activiteiten worden er ook schoolexperimenten gedaan waar onder andere wordt gekeken naar bodemdieren en tuinslakken, maar ook waterkwaliteit wordt gemeten.
Atlas Natuurlijk Kapitaal
Wat kan Atlas Natuurlijk Kapitaal betekenen voor de week van de biologie? Er kan volop inspiratie worden gevonden! Natuurlijk kapitaal bestaat uit diensten en voorraden die de natuur ons levert en dat heeft weer allemaal met biologie te maken. Denk aan de ecosysteemdienst Voedsel. Planten en dieren staan aan de basis van ons voedsel. Zo hebben we de bijen die zorgen voor bestuiving van onze planten en gewassen. En de bijendiversiteit staat bij ons op de kaart.
De ecosysteemdienst Natuurlijk Erfgoed is ook nauw verbonden met biologie. Hier valt de beleving van wilde planten- en diersoorten onder. Maar ook fossielen en landschappen die typisch Nederlands zijn met kenmerkende begroeiing en bijvoorbeeld unieke vlinders. Allemaal geschikt om extra in het zonnetje te zetten tijdens de week van de biologie.
Biologie inzetten voor duurzaamheid
Biologie kan ons ook enorm helpen en daar kan deze week vol aandacht aan bijdragen. Biologie kan worden ingezet om duurzaamheid en gezondheid te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan ziekte- en plaagregulatie op natuurlijke wijze waarbij natuurlijke vijanden van ziekteverspreiders worden ingezet bij gewasteelt. En wat te denken van fijnstof afvangen in steden door de aanleg van meer bomen, parken en ander groen.
Lees meer over de week van de biologie en bekijk alle activiteiten op de website.