In het kort

U ziet het verkoelend effect van groen (bomen e.d.) en blauw (water) in stedelijke gebieden. Het stedelijk hitte-eiland effect zorgt ervoor dat de luchttemperatuur 's nachts niet daalt waardoor gevoelige bevolkingsgroepen (baby's, kinderen, ouderen) gezondheidseffecten ondervinden. Vegetatie en water kunnen zorgen voor verkoeling. Het is nuttig om te weten waar nu reeds geschikte vegetatie aanwezig is. Dit is o.a. belangrijk voor stedenbouwkundige ontwerpers en beleidsmedewerkers klimaatadaptatie.

Over de kaart

Het verkoelend effect van groen en blauw op zijn omgeving is weergegeven voor stedelijke gebieden (in °C). Dit gebeurt door de daling in de actueel berekende UHI van de maximaal berekende UHI af te trekken. In de actueel berekende UHI zijn zowel de verkoelende effecten van groen en blauw op grotere schaal (1km) rondom een locatie meegenomen (bijvoorbeeld de grotere uitstraling van een park of een meer), als de lokale verkoelende effecten van groen en blauw binnen een straal van 30m (bijvoorbeeld straatbomen die de omgeving van schaduw en watertransport voorzien). In de kaart zijn alleen gebieden weergegeven met een verhardingspercentage van minimaal 20% en een gebied van 1km daar omheen.

Op Atlas Natuurlijk Kapitaal vindt u een beschrijving van de technische documentatie.

Kaartgegevens

De bronhouder van deze kaart is Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)). Bekijk de metadata voor de contactgegevens en de technische beschrijving van de kaart.